Kutatótábor - Kriszti élménybeszámolója

2019. augusztus 16. péntek – Kriszti

A csíptetős mappa másik oldalán...

Biztosan mindenkit szólítottak le már közvéleménykutatók, alapítványok képviselői, adománygyűjtők. Talán mindannyian vissza is utasítottunk néhányat ezen eshetőségek közül arra hivatkozva, hogy most nincsen időnk, vagy csak nem szeretnénk válaszolni.

Szerencsére pénteken nekem nem sokszor kellett a visszautasítással szembesülni, de mindenképpen érdekes élmény volt átállni a csíptetős mappa másik oldalára és arra kérni általam nem ismert embereket, hogy szánják rám az idejüket, amit feltehetően pihenéssel vagy munkával szerettek volna tölteni. És jóleső érzés volt, mikor a köveskáli tősgyökeres, vagy bebíró (beköltöző) lakosok készségesen válaszoltak, betessékeltek a portájukra, vízzel kínáltak, miközben arról meséltek, hogy ők mióta laknak a faluban, mi a véleményük a helyi turizmusról és miért gondolják azt, hogy szerencsések, amiért a Káli-medencében élhetnek. Amellett, hogy örültem, mivel néhány kérdőívvel én is hozzájárulhattam a kutatás sikeréhez, jó volt megtapasztalni a kedvességüket, bizalmukat is.

Csapatunk több tagja is ehhez hasonlóan töltötte a napját: járta a falut megkérdezhető lakosok után kutatva. Akadtak persze nemleges válaszok is, volt, aki épp nem ért rá, volt, aki kérte, hogy majd máskor keressük fel.

Este a napi élmények átbeszélésekor tanulságos és elgondolkodtató volt meghallgatni, ki hogyan boldogult a „kérdezőbiztos” szerepkörrel. Néhányunkat jobban megérintett, amikor páran nemet mondtak, vagy láthatóan ódzkodtak vagy bizalmatlanul méregettek a megkérdezettek, de szerencsére túlsúlyban voltak a pozitív tapasztalatok. Abban mindenesetre egyetértettünk: néha jó kipróbálni más szerepköröket is, olykor jó átállni (és átlátni) a csíptetős mappa másik oldalára is.

Kép: 2020-08/terepgyak-01-k.jpg
Kép: 2020-08/terepgyak-01-ka.jpg
Kép: 2020-08/terepgyak-01-kb.jpg