Öt hallgatói élménybeszámoló

1.

Számomra még vidéken felnőttként is megdöbbentő volt, hogy mennyire gyorsan, órákon belül beleláttunk - zuhantunk - a falu életének mélyébe. Csak pár beszélgetés és 2-3 nap kellett hozzá, hogy megismerjük a falu nagyjának életét, a helyi erőviszonyokat, kapcsolati hálókat, és úgy tudjunk már visszamenni a helyi presszóba, hogy az ottani, hirtelen szerzett ismerősökkel a napi ügyeikről tárgyalhassunk. Ehhez pedig nem kell más, mint pár őszinte kérdés, illetve leginkább a szentbékkállaiak tapasztalati úton igazolt kedvessége és nyitottsága. 

Emellett nagy önértéke van megismerni egy nagyon kicsi, de nem elzárt, nagyon mozaikos, de mégsem széttöredezett helyi társadalmat. Látszólag kevés dolog tarthat és hozhat össze (pl. 12 hónap alatt 16 helyi bálon!) Pesten meggazdagodott és leköltöző kereskedőt, tősgyökeres szakmunkást, a nagypolgári életet hátrahagyó visszaköltözőt, az önmagát kereső középkorút és a lehetőséget helyben nem lelő, ezért költözés helyett inkább azt megteremtő fiatalt. A Káli-medence azonban valóban olvasztó üst tud lenni - a környezetben mindenki kicsit feloldódik, a falu történelmileg kialakult jó közössége pedig adja a nyitott vegyértékeket. 

2.  

A kutatásban általam betöltött szerep számomra kimondottan tanulságos és érdekes tapasztalat volt. A Szentbékkállai csapat tagja voltam és bármi kétség nélkül mondhatom, hogy a maximumot hoztuk ki a terepmunkából, mivel az első pillanattól koordináltuk a csapat mozgását, illetve óránként egyeztettük tapasztalatainkat a leghatékonyabb kérdőívezés munka érdekében. Nagyon hasznosak voltak a reggeli és esti kerekasztal beszélgetések, mindig láthattam az adott napi munkát és tapasztalatokat más szemszögből is. Sok érdekes emberi sorsot ismerhettem meg, illetve kicsit úgymond a „kulisszák mögé” is betekintést nyerhettem a terepmunkán keresztül, ezáltal átláthattam a Káli-medence turisztikai paradicsomként megnyilvánuló profilján. Mindenképp pozitív tapasztalatként összegezném az utóbbi pár napban elvégzett munkát.

3.  

Nehezen álltam neki ennek a pár napnak, mert nem csak a társaság, de maga ez a tárgy, ami teljesen más az én karomon tanultaktól, volt idegen számomra. Aztán, ahogy kialakult egy szűkebb ismerős hálóm, úgy maga a feladat is egyre jobban megtetszett nekem. Mindenkinek javasolni fogom, hogy intenzív héten olyan tárgyat vegyen fel, ami eltér a karjának a „mainstream” tárgyaitól, mert új impulzusokat kap, ezáltal és tágabbá válhat a látóköre – nem csak a „tananyag”, de az itt lévő emberekkel folytatott beszélgetések során is. 

Maga a kutatást nagyon pozitívan éltem meg,nem gondoltam volna, hogy ennyire közvetlenek lesznek az emberek, még akkor is, ha sokan elutasítottak, összességében rosszabbra számítottam. Akikkel pedig beszéltünk, nagyon jó benyomást keltettek és jól példázták, hogy nem kell Pesten élni és nem kell sok diplomásnak lenni ahhoz, hogy értelmes meglátásaik legyenek és jó javaslatokat tudjanak tenni.

4.  

Teljesen más, mint, amire számítottunk, mert kevés ember tartózkodik a településen, azonban akiket otthon találtunk kedvesek, nyíltak voltak és szívesen beszéltek a saját élményeikről, sőt a háziállataik is nagyon barátságosak voltak. Melegedőhelyként a kocsmát használtuk, ahol ugyan meleg nincs, de legalább a hangulat jó. Nem helyiként élveztük a kis forgalmat a településen, kényelmesen sétálhattunk az út közepén, bár más lehetőségünk amúgy sem volt, hiszen kevés járda van. A személyes beszélgetések által jobban megismertük a települést és lakóit, akik beavattak minket a zöldség – és gyümölcstermesztés nehézségeibe és még friss fügével is kínáltak minket.

5.  

Már első nap megismerhettük az előző 15 év uralkodó elitjét a településen. Ezáltal bepillantást nyerhettünk mindkét fősodrú kurzus lokális álláspontjába. Beleértve a különböző viszonyulásokat a turizmushoz, a táj jellegéhez a helyi infrastruktúrához, valamint a mindennapi életüket befolyásoló jogszabályokhoz. Az időjárás, a szezonalitás, valamint a munkanapra időzített ittlétünk megnehezítette a dolgunkat, ez is az egyik oka annak, hogy a kutatás nem lesz reprezentatív.